Duben je měsíc jater - dopřejte jim odpočinek a omezte alkohol i cukry

19.04.2019 | Relax studio LEA

Tělo se čistí a játra mají co dělat, slabost se projeví i svalovou únavou

Játra jsou jinovým orgánem elementu dřeva a hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu, a proto mají vliv na celý organismus. Je to mocný detoxikační orgán. Skladují krev, ukládají vitamíny, tráví tuky a ovlivňují hormonální oblast našeho těla. Jejic oslabení se může projevit velkou svalovou únavou i problémy se zažíváním. Z pohledu duševních pochodů se zátěž jater může projevit stejně jako u žlučníku - výbušností, hněvem, agresí i žárlivostí. Na fyzické úrovni propukají různé alergie, únava, může být i zvýšená teplota, zhoršující se vidění, citlivost na světlo, pálení žáhy a problémy v zažívání.

Jak se dostat do rovnováhy?

Nejdůležitější je játra nepřetěžovat ! Vynechte z jídelníčku vše tučné, smažené, ale také mléko a omezte mléčné výrobky. Stejně tak maso, kávu a také vynechte na nějakou dobu cukry a alkohol. Nechte klidnou zimní energii, ať se pomalu rozvine a sílí. Zařaďte procházky, jízdu na kole či běh. Výborné jsou masáže, které zklidní tělo a vypnou stres. Naučte se „smát svými játry“...:)

Co jíst, abychom játra posílili?

V jídelníčku zůstávají luštěniny, zvyšuje se příjem zeleniny, hlavně zelené. Vhodné je tak třeba avokádo, hrášek, kedlubna, saláty, brokolice atd. Z ovoce je dobrý citron, grep a jablka. Vynikající prostředek na vyčištění jater jsou kroupy! Vhodné jsou zdravé tuky (olivový, lněný, kokosový nebo rýžový olej), dále ořechy a veškerá semínka. Z masa jsou skvělá játra, ale z domácího chovu. A z bylinek ostropestřec, pampeliška (kořen i list), kopřiva, vlaštovičník nebo artyčok. 

A pomoct tomuto orgánu můžete i pravidelným cvičením: