Tlusté střevo (dále jen TS) je párový orgán plic a jeho prvkem je kov. TS je v horní části napojeno na tenké střevo, jehož kašovité zbytky putují do TS a to tento obsah zahušťuje a odvádí z těla jako odpad. Z jeho stěn se zpět do těla vstřebává voda a krev a soli, a to i v případě, že je stěna střeva zanešena. Tak se do našeho těla mohou dostat látky, které zatěžují náš orgnismus nebo i ohrožují. Je proto důležité naučit se starat o čistotu TS, protože velmi souvisí s naším imunitním systémem a psychicky s naším podvědomím.
Poruchy TS se mohou projevit zácpou, průjmem, nadýmáním, únavou, bolestmi hlavy. Říká se, že co střevo nevyloučí, dostavá se ven dalšími způsoby, což už může být pro člověka viditelně nepříjemné. Objevuje se akné, vyrážky, svědění kůže, potíže se sliznicemi (rýma, afty, výtoky, opary), páchnoucí dech, virózy atd. Oslabené TS velmi dokáže rozhodit imunitu.
Kritická doba pro střevo je v 5 - 7 hodinou ranní. V tuto doby by mělo být střevo též schopno vyprázdnění z předchozího dne. Je dobré tento rituál nacvičovat už od dětsví. Ayurvédská medicína říká, že by se měl člověk najíst až po vyprázdnění střev.
Pro TS je správný čas právě v prosinci, zaměřit se na detoxikaci (klystýry, šankprankšalána) a je dobré držet pravidelné půsty. Obzvláště v tomto měsíci, kdy to dělávali i naši předkové přirozeně v čase adventu, ke kterému patří určité odříkání, odlehčení stravy a také čištění našich myšlenek, emocí a stresů. Je dobré uvědomit si rozdíl mezi tím, po čem toužíme a co opravdu potřebujeme. Pustit staré a nepotřebné a odpustit - sobě i ostatním. Neschopnost vypustit staré obsahy a vzorce může znamenat oslabování TS. Nečekejte, že to za vás něco nebo někdo udělá. Vezměte zodpovědnost za sebe do vlastních rukou a nemějte strach ze selhání.
K tomu nám můžou velmi dobře posloužit dechové techniky z yogy a cvičení. Cvičení a dech dokážou zrychlit pomalou peristaltiku střev a pozitivně ovlivňovat vyprazdňování. Není dobré kombinovat pokrmy s různou délkou trávení. Strava pak ve střevech zahnívá a uvolňuje toxiny do krve, které nás ohrožují. Cítíte se unavení, nafouknutí, bez nálady.
Je třeba hodně pít, jíst dostatek vlákniny v ovoci a zelenině, dělat minim 3 hodiny pauzy mezi jídly a vhodně kombinovat starvu. Omezte výrazně mléčné výrobky, které zahleňují a tučné a smažené maso. Jezte rýži, pohanku, oves, jáhly, luštěniny opatrně. Velmi zdravé jsou kvašené výrobky zejména kysané zelí, které je snad nejlepším přirozeným prostředkem k čištění střev. Stačí denně mistička zelí do té doby, než vás přestane nadýmat. Je i výborným zdrojem vit C.
Potraviny které prohřívají (skořice, zázvor, chilli), cibule, černá ředkev, česnek, který vypuzuje střevní parazity.
Zdravé je Psyllium jako kartáč na střeva nebo Zelený jíl jako detoxikační prostředek.
Bylinky: mochna husí, kopretina řimbaba, kmín, fenykl, anýz.